Åre Bike Park

Downhill cykelleder i Åre

Skandinaviens största cykelpark

Åre Bike Park är Skandinaviens största bike park, här erbjuds norra Europas bästa liftburna utförscykling. Vi på Åreguiderna är stolta över att erbjuda flest utbildade cykelguider (enligt internationella standarden PMBI). Våra guider tar gärna med dig och visar dig några av cykelparkens alla 35st leder!

Öppettider Åre Bike Park
2023

9 juni Åre Bike Park Öppnar (fredag till söndag)10:00-16:00
22 juni – 20 augusti
(dagligen)
10:00 – 16:00
24 augusti – 1 oktober
(torsdag till söndag)
10:00 – 16:00

OBS! extra kvällsöppet 23-29 juli 16:00-20:00

Åre Bike Park Karta

Ledbeskrivningar av 35st leder i Åre Bike Park

01

Easy Rider

Delvis maskingrävd led 5 004 meters ren cykelnjutning genom Åres magnifika högzon, från Kabinbanans toppstation hela vägen ner till Hummeln. En bred, maskingrävd led som saknar motstycke i Skandinavien med sina mängder av velodromer och ett rent magiskt flyt. Passar alla nivåer, från världmästare ner till förstagångscyklisten.

02

Hällrajd

En svart expertled som uteslutande går över Åreskutans kala klipphällar i högzon. Fulladdad med naturliga hinder, dropp, branta nerrullningar och stenkistor. Ett smärre helvete för nybörjare, en helvetisk njutning för avancerade cyklister. En tvättäkta Åreklassiker!

03

1000-metersleden

Den första led på Åreskutan som byggdes för friåkning, snart 20 år senare är den minst lika rolig. En teknisk, stenig, singletrack som sätter ordentligt prov på både linjeval och kurvtagningsförmåga. Men glöm inte att njuta av utsikten på vägen ner.

04

Hjulingen

En bred, böljande led som tar cyklister från kalfjället ner till VM-platån. Fartfylld, stenig och stundtals tekniskt svår men ändå möjlig att rulla i ett lugnt tempo om du känner för det.

05

Svartberget

Njut med förstånd, låt inte den förförande utsikten ta fokus från cyklingen. Det här är en stenig och mycket teknisk historia längs den magiskt vackra Svartbergskanten. Vägval och koncentration är allt.

06

Worldcup-leden

En lång transportled som löper från Hjulingen till Hummelliftens dalstation. Många av fjällets finare leder ansluter till och från WC-leden.

07

Rödkullestigen

En medelsvår singletrack som leder över kalfjällets ljung, parallellt med WC-leden till VMplatån.

08

Organic

Organic knyter ihop Hummelliften berg med platån vid VM8:an berg. En kort rapp liten led med några småhopp.

09

Årevägen

Lätt men snabb transportled som går hela vägen från Rödkullevägen tillbaka till Kabinbanan och VM6:an.

10

Bräckebäcksleden

Skandinaviens vackraste singletrack? En böljande stig i perfekt jord som slingrar sig genom en lummig fjällbjörksskog, förbi magiska vattenfall, porlande bäckar och fortsätter i all evighet ända ner till VM8:ans dalstation. 400 fallhöjdsmeter av den finaste cykling som går att finna.

11

French Connection

En smal och teknisk singletrack som leder från Bräckebäcksledens övre del till Månskogens nedre del.

12

Bräckesvängen

En lätt och kul avstickare från Bräckevägen med sköna svängar och ett fint flyt. Perfekt för nybörjare som vill testa sina vingar på lite mer teknisk cykling.

13

Månskogen

En bred och slät singletrack med velodromkurvor och små hopp som löper från VMplatån ner mot Solstigen. Mängder av sköna kurvor i en minst lika skön miljö. Perfekt led för den medelgoda cyklisten.

14

Getrappet

Fortsättning på Månskogen som börjar vid Solstigen och en av Åreskutans mest populära leder. En slät singletrack med fantastiska kurvor som är enkel att cykla, men svår att cykla riktigt fort på. En utmaning för alla nivåer av cyklister!

15

Shimano

Åreskutans kanske mest omtalade led, och det av en god anledning! Shimano är en 3 300 meter lång maskingrävd hoppled fullmatad med stora velodromkurvor och ett 50-tal, minst lika stora, hopp. En adrenalinfylld, skrattframkallande resa hela vägen ner till Stjärntorget.

16

Västra Stjärnvägen

Smal och härlig singletrack med en skön fartkänsla. Laddad med naturliga hinder som stenar och rötter. Känsla för vägval och fartkontroll premieras högt. Ännu en klassisk Åreled som cyklats sedan tidernas begynnelse.

17

Downhillbanan

Åres tävlingsbana för downhill startar uppe på Hummeln med en serie branta svängar i mjuk fjällmylla och fortsätter sedan rakt in i ett mycket tekniskt stenparti. Det går även bra att kliva på DH-banan från VM6:ans bergsstation och kasta sig rakt in i en smal, snabb och teknisk utmaning som inte släpper sitt tag förrän nere vid Stjärntorget. En av Åres mest utmanande leder. Sverigeeliten kör hela banan på under fyra minuter. Vilken blir din tid?

18

Vm-vägen

Transportled från Hummeln ner till WC-leden. Ett perfekt sätt för att enkelt ta sig till Månskogen.

19

Örnnästet

20

Rydbergs Dropp

En av Åreskutans mest tekniska leder, kort men ruggigt svår. Utgjorde inledningen på Åres VM-bana från 1999 och faktiskt ännu hårdare idag än då. En brant start avslutas med ett dropp ut på Rydbergs väg.

21

Rydbergs Väg

Skön och rasande vacker singletrack som bjuder på fjällets luftigaste utsikt där den rundar Örnnästet och leder ner mot WC-leden på ett tekniskt underlag.

22

Ripbranten

Legendomsusad cykelmark som även den är en av få delar som finns kvar av Åres klassiska VM-bana. Fruktansvärt brant, smal, stenig och rejält tekniskt svår singletrack som avslutas vid World Cupliftens toppstation. Kör den och känn dig – med all rätt – som en världsmästare!

23

Uffes

Rolig och utmanande led som har tighta kurvor och sköna små hopp. Insteget kan vara lite avskräckande till en början.

24

Bräckevägen

En lätt transportled som går från WC-leden ner mot Årevägen.

25

LRF-vägen

Transport från Bräckebäcksleden och Getrappet tillbaka till Kabinbanan och VM6:an.

26

Serpentinen

En lång och lätt led från VM6:an via Hummelliftens dalstation ner mot Stjärntorget. Nybörjarens första kontakt med downhillcykling, och en väldigt bra sådan.

27

Flinbanan

Åreskutans överlägset mest cyklade led som börjar direkt vid VM6:ans avstigning och slutar nere vid Fjällgården. En böljande maskingrävd hoppled med massor av hopp och velodromkurvor som lockar fram sköna G-krafter. Namnet skvallrar om känslorna efter ett
åk, försök inte ens att hålla tillbaka smilbanden.

28

Lilla blå

En av Åreskutans populäraste leder, som en snurrig berg-och-dalbana på två hjul. En maskingrävd led med velodromkurvor och alldeles lagom stora hopp – som självklart går att rulla över om man vill det.

29

Nelson

En mycket brant och på sina håll extremt teknisk singletrack omgiven av en vacker barrskog. En led som ställer höga krav på både mod, koncentration och teknik. Endast för avancerade åkare, övriga göre sig icke besvär.

30

Tjärnis Stig

Smal och kurvig singletrack som går från Solstigen och möter upp DH-banan strax ovanför Stjärntorget. Stundtals väldigt brant och fylld med massor av sköna switchbacks som sätter rejält prov på cykeltekniken.

31

Kälkspåret

Åres klassiska kälkbana lever upp på sommaren och bryggar ihop Flinbanan och Lilla Blå med Fjällängen med en serie sköna högfartskurvor. Du kan även ta vänster vid Hyddan och hoppa dig hela vägen ner till torget längs Bergbanan.

32

Kanonröret

En kort men utmanande led med uppbyggda wallrides och träbroar.

33

Jannes Rygg

En kort men mycket brant och rotig led. Tekniskt krävande men bra träning för större utmaningar högre upp på fjället.

34

Slippery When Wet

35

ÅBC-kicken